TIPS VID STRÖMAVBROTT

Försvinner strömmen försvinner antagligen värmen också eftersom de flesta värmepannor behöver el för att fungera. Kan du elda med ved i en öppen spis eller kamin ska du förstås göra det.

Bort från golvet
Kall luft är tyngre än varm. Därför ska du aldrig sitta eller ligga på golvet. Använd soffor och sängar i stället. Isolera golvet med extra mattor. Tejpa igen springor, täta alla fönsterlister och häng upp filtar och annat framför fönstren. Om solen skiner kan den ge tillskottsvärme genom rutan.

Klä dig smart
Fler lager med kläder är bra eftersom luften emellan hjälper till att isolera. Kryp gärna ner i en sovsäck när du sitter still. Ha varmt på fötterna hela tiden.

Använd bara ett rum
Flytta in i ett rum som du försöker värma upp och vistas i. Om du kan ska du välja ett som ligger åt söder, gärna på övervåningen om du bor i tvåvåningshus. Stäng dörrarna till de andra rummen.

Glöm inte att vädra
Även om det är kallt måste du vädra då och då för att släppa in syre. Om du eldar eller använder fotogenkaminer och liknande är det extra viktigt att du ser till att ha en god ventilation.

Värmestugor vid längre avbrott
Om strömmen är borta länge kommer kommunen att ordna värmestugor. Lyssna på radion så får du mer information om var. Bor du ensligt är det bra att ha en fotogenkamin och bränsle hemma så att du i värsta fall kan klara dig i några dagar.

Rädda maten
Om det blir strömavbrott ska du hålla dörrarna till din kyl och frys stängda. En välfylld frys håller kylan flera dygn om du inte öppnar dörren. Är de frysta varorna fortfarande hårda efter strömbrottet kan du frysa om dem direkt. Om strömavbrottet är långvarigt bör du äta upp färdiglagad mat så snart som möjligt. Bröd och grönsaker håller ett par dagar. Se bara till att maten luktar gott och ser frisk ut och försök flytta dina varor till ett fungerande skåp hos någon som inte har elavbrott. Är det vinter och kallt kan du kanske förvara dina kyl- och frysvaror utomhus, exempelvis på balkongen eller i trädgården.

Bra saker att ha hemma om det skulle bli strömavbrott:
• Säkringar
• Stearinljus och tändstickor
• Batterier och en batteridriven radio
• Ficklampa